Normal_ambulance_henk_2821

Ambulancemedewerkers zijn nu al vier weken stiptheidsacties aan het voeren, verspreid over het land. Omdat de acties tot nu toe nog niet tot enige beweging bij de werkgever hebben geleid, breidt het ambulancepersoneel de acties uit en zullen de acties vanaf volgende week worden opgeschaald, bijvoorbeeld door werkonderbrekingen. Dit meldt de FNV. 

De ambulance-medewerkers willen dat de werkgever, Ambulancezorg Nederland (AZN), snel goede cao-afspraken maakt met vakbonden FNV en CNV over verbetering van de werkomstandigheden, de werkdruk en de koopkracht. Om dit te realiseren houden alle ambulancemedewerkers zich strikt aan hun werktijden: ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze. De acties hebben echter nog geen resultaat gehad, daarom worden ze uitgebreid. 
 
“Er heerst inmiddels grote verontwaardiging onder de ambulancemedewerkers”, aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Tijdens deze vier weken heeft de AZN heel veel dure uitzendkrachten ingehuurd. Kennelijk heeft de werkgever hier wel geld voor over, maar niet voor een fatsoenlijke loonsverhoging van het eigen personeel.” Volgens Marco Dons, bestuurder van CNV Zorg & Welzijn wil het personeel een structurele loonsverhoging van 2,5 procent, geen verplichte nachtdiensten voor oudere werknemers en een compensatie voor werknemers die zware avond- en weekenddiensten draaien.”
 
© Nationale Zorggids