Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

Het heeft geen zin om eenzame ouderen uit hun sociale isolement te halen. Dat concludeert onderzoekster Anja Machielse van de Universiteit voor Humanistiek. Volgens haar moeten ouderen geholpen worden hun isolement vol te houden, want dat is wat ze willen. Dat meldt NRC.

Machielse volgde drie jaar lang 53 ouderen in Rotterdam en interviewde hen over het eenzame bestaan. Volgens de onderzoekster helpt een professionele hulpverleenster het beste. “Die het vertrouwen wint en oprechte belangstelling toont, maar zich niet te veel met hun leven gaat bemoeien”, aldus Machielse.

Het onderzoek verschijnt net op het moment dat de gemeente Rotterdam meer wil gaan doen om de ouderen uit hun isolement te halen. De gemeente heeft namelijk de campagne 'Voor Mekaar' gelanceerd, waarin een beroep wordt gedaan op bewoners om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. 

Wethouder Hugo de Jonge (CDA) zegt de groep ouderen waar Machielse het over heeft te herkennen. “We realiseren ons dat deze groep niet geholpen is met een leuke kaartmiddag of vrijwilligerswerk”, zegt hij. “Want voor deze sociaal geïsoleerde mensen is professionele hulp nodig: gespecialiseerde ouderen-maatschappelijk werkers die weten hoe ze met deze ingewikkelde groep om moeten gaan.” 

© Nationale Zorggids