Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

De zorg en de tevredenheid van zorgpersoneel verbetert als het plannen van de zorg zelf aan teams wordt overgelaten. Dat zegt verpleegkundige Esther Hindriksen, werkzaam bij woonzorgorganisatie TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in Twente, meldt Verpleegkundigen &Verzorgend Nederland (V&VN).

Door bezoekers van Zorg voor Beter werd de tip van Hindriksen verkozen tot 'gouden tip' in een prijsvraag met het thema 'tijd voor zorg'.  Hindriksen: "We ervaren bijvoorbeeld dagelijks om vijf uur 's middags een piek in de belasting. In die piekuren plannen we meer uren zorg in, en op momenten dat het minder kan, halen we uren eraf. Daarbij kijken we ook naar de inzet van leerlingen of informele zorg. Dit bottom-up regelen werkt veel beter dan vanuit hiërarchie. Wie het weet, mag het zeggen",

Volgens de verpleegkundige zorgt dit voor een hechter team waarin iedereen inspraak heeft. Daardoor ontstaat er een gevoel van eigenaarschap.  “Alles gaat bovendien in overleg met cliënten en familie. Wij passen dit sinds enkele maanden toe en ervaren nu al verbetering."

© Nationale Zorggids