Logo_per_saldo

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid maakte onlangs bekend dat de problemen rond het uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) waarschijnlijk pas volgend jaar zijn opgelost, maar belangenvereniging Per Saldo is blij met de duidelijkheid. "Er is eindelijk gekozen voor vereenvoudiging", zegt Alinea Saers van Per Saldo. Dat meldt de NOS.

 "Wij zijn blij met die keuze", vertelt Saers. "Veel regelingen worden makkelijker. Zo wordt er afgestapt van de maximumtarieven en dubbele controles en zullen er minder partijen bij het proces betrokken zijn." Saers vindt wel dat de verwerking van gegevens nog beter moet. “Nu worden nog veel gegevens van budgethouders niet goed vermeld."

Volgens Van Rijn is de aanpassing van het stelsel een kritisch proces is, waarbij herstelacties mogelijk op elkaar inwerken. Daarnaast moeten externe onderzoekers nog een analyse maken van de genomen maatregelen en moet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het geautomatiseerde systeem voor verwerking nog aan tests onderwerpen. Saers ziet dat het steeds beter gaat. “De betalingen gaan soepeler en er zijn minder spoedbetalingen, maar er zijn nog steeds mensen die hun geld te laat krijgen." 

© Nationale Zorggids