Normal_justitia

(Novum) - Had de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn op non-actief mogen zetten? Volgens weduwe Anneke Tromp was dat besluit 'volstrekt onnodig', ze wil dat het alsnog vernietigd wordt. Ze wil eerherstel voor haar man, die in 2013 een einde aan zijn leven maakte. Donderdag doet de rechter uitspraak.

De huisarts gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Een aanwezige co-assistente van het AMC in Amsterdam stapte hierop naar haar begeleider, die de IGZ inlichtte. De inspectie bracht de zaak vervolgens aan bij het Openbaar Ministerie (OM).

De huisarts werd begin oktober door de IGZ voor zeven dagen op non-actief gesteld. Tromp tekende bezwaar aan tegen dat besluit, maar maakte kort daarna een einde aan zijn leven. Daarop besloot de IGZ het besluit te herroepen. "Het besluit is herroepen omdat Nico Tromp is overleden. Maar het had helemaal van tafel gemoeten omdat zijn bezwaren gegrond waren'', zei Anneke Tromp's advocaat tijdens de behandeling van de zaak.