Normal_bonnetjes

Bestuurders van ziekenhuizen laten massaal declaratieregels links liggen. Zij declareren voor duizenden euro's aan wijnen, overnachten in peperdure hotels en gaan op reis van het ziekenhuisgeld. Dat meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws onderzocht het declaratiegedrag van de bestuurders van acht universitaire medische centra in Nederland en kwam tot de conclusie dat de bestuurders de declaratieregels totaal negeren. Zo slapen bestuurders in dure hotels als Radisson en Hilton en ligt de prijs per nacht veel hoger dan volgens de cao is toegestaan. Het Universitair Medisch Centrum Groningen betaalde voor een bestuurder zijn reis naar Suriname. Tijdens die reis stond onder meer een dolfijnentrip en een meerdaagse excursie gepland.

Wat verder opvalt is het bedrag dat aan alcoholische dranken wordt gedeclareerd. Volgens RTL Nieuws zijn flessen wijn van meer dan tachtig euro geen uitzondering. Dertig bestuurders declareerden in 2013 en 2014 totaal 17.500 euro. Met 4.100 euro springt het Leids UMC daar bovenuit.

Vakbond FNV begrijpt niets van het declaratiegedrag. "Wij krijgen tijdens cao-onderhandelingen altijd te horen dat er niks extra's bij kan. In sommige ziekenhuizen hebben ondernemingsraden het declaratiegedrag aan de orde gesteld bij de raad van toezicht. Daar kregen ze geen gehoor", aldus vakbondsbestuurder Elise Merlijn.  

© Nationale Zorggids