Normal_keizersnee_operatie_baby

In het strafrechtelijk onderzoek naar orthopeed Cees de Bruin, in de media vaak 'horrordokter' genoemd, zijn geen strafbare feiten geconstateerd. Dit houdt in dat de orthopeed niet de gevangenis in hoeft. Een operatie van de chirurg leidde bij sommigen tot desastreuze gevolgen, zoals blijvende invaliditeit. Dit meldt het Ouderenjournaal.

Een grote groep patiënten heeft klachten ingediend over de chirurg. In 2011 hebben bij de politie Zaanstreek-Waterland 155 slachtoffers een melding gedaan. De Bruin opereerde deze patiënten aan knie, rug of heup. De ingrepen leidden bij sommigen tot ernstige gevolgen. Het Medisch Tuchtcollege berispte de orthopeed daarom al tweemaal. Het Waterlandziekenhuis, waar de chirurg werkte, heeft hem in 2010 ontslagen. 
 
Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen jaren een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd. De dossiers van acht patiënten werden daarbij onder de loep genomen. Onderzocht werd of De Bruin roekeloos had gehandeld, schuld had of dat zwaar lichamelijk letsel het gevolg is geweest van zijn handelingen. Een deskundige oordeelt dat het operatieve ingrijpen bij de klachten die de patiënten hadden binnen de normen valt. Na studie van alle medische stukken, stelt de deskundige dat er geen medische fouten zijn gemaakt. Het OM: “Hij stelt vast dat de behandelingen conform de algemene aanwijzingen, regels, veldnormen of protocollen van de chirurgische orthopedie zijn uitgevoerd”. De orthopeed wordt niet vervolgd. 
 
© Nationale Zorggids