Logo_download__1_

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de Levenseindekliniek bij 18 patiënten met psychiatrische klachten euthanasie uitgevoerd. In 2014 hielp de Levenseindekliniek gedurende 12 maanden 17 psychiatrische patiënten bij euthanasie. Het aantal psychiatrische patiënten is daarmee dus verdubbeld. De kliniek heeft ook al veel meer kankerpatiënten geholpen. Dit meldt NRC.

Er is een wachtlijst voor psychiatrische patiënten bij de kliniek. Hun verzoek moet door psychiaters beoordeeld worden, maar er zijn te weinig om alle verzoeken te behandelen. Inmiddels staan er daarom bijna honderd psychiatrische patiënten op de wachtlijst. Er is ook een wachtlijst voor mensen met andere aandoeningen. Hier staan vijftig patiënten op. 
 
De Levenseindekliniek hielp daarnaast 53 kankerpatiënten in 2014. In het eerste half jaar van 2015 waren dit er al 49. Dit is opmerkelijk, zo vindt directeur Steven Pleiter van de kliniek. “Van alle mensen met een euthanasieverzoek maken kankerpatiënten de meeste kans om hun wens ingewilligd te zien door de eigen huisarts.” In januari riep de Levenseindekliniek huisartsen nog op om vaker euthanasieverzoeken te behandelen. De kliniek wil zich graag richten op de erg complexe verzoeken. 
 
Het aantal verzoeken dat bij de Levenseindekliniek ingediend worden stijgt. Daarnaast krijgen ze steeds vaker te maken met 'spoedeuthanasie'. In dit geval aarzelt een huisarts te lang of hij of zij mee wil werken aan het euthanasieverzoek. Wanneer de situatie van de patiënt dan opeens erg verslechtert, wordt de Levenseindekliniek ingeschakeld om het verzoek te begeleiden.
 
© Nationale Zorggids