Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Een kwart van de artsen profiteert financieel van het aanmelden van weefseldonaties. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), meldt De Telegraaf. 

Een arts kan bij het aanvragen van weefseldonatie zelf bepalen naar welk rekeningnummer de vergoeding van 90,76 euro gaat. In 2014 kwamen er 1952 declaratieformulieren binnen bij de NTS, die verantwoordelijk is over de financiële afhandeling. Totaal werd er bijna 180.000 euro gedeclareerd en een kwart daarvan ging richting persoonlijke rekeningnummers van artsen.

Formeel is het toegestaan om het geld op de eigen rekening te laten bijschrijven, meldt de NTS. “Maar er is in de medische sector wel veel discussie over of dit bedrag niet ten goede moet komen aan het algemeen belang", zegt directrice Bernadette Haase. De meeste artsen hebben met hun ziekenhuizen afspraken over het geld, die vervolgens bijvoorbeeld wordt gebruikt voor extra scholing van artsen.

Haase zegt dat de beroepsgroep zelf op de vergoedingen die gelden bij een weefseldonatie heeft aangedrongen. Zorgverzekeraars betalen de vergoeding niet. “De arts in kwestie moet veel vragen van medische aard beantwoorden en dat kost tijd. Met verzekeraars en artsenorganisaties is de NTS in 2001 overeengekomen dat daar een passende vergoeding tegenover moet staan. Omdat voor orgaandonatie toen al jarenlang een vergoeding bestond, was het logisch om ook voor weefseldonatie een vergoeding te verstrekken”, aldus Haase.

Betrokken partijen werken momenteel aan een nieuw plan waarbij de nadruk ligt op 'financiële en organisatorische verankering van donatie van organen en weefsels. 

© Nationale Zorggids