Normal_euro_geld_betalen__1_

Bijzondere academische ziekenhuizen VUmc en Radboudumc hadden informatie over het declaratiegedrag van hun bestuurders niet hoeven af te geven aan RTL Nieuws. Zij zijn namelijk private rechtspersonen en vallen niet onder de werkingssfeer van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Dat schrijven Willemien Bisschot en Corine Vernooij van advocatenkantoor Van Doorne, meldt Skipr. 

Bijzondere academische ziekenhuizen zijn private rechtspersonen en de raden van bestuur zijn geen bestuursorgaan in de zin van de algemene wet bestuursrecht (Awb). De openbare academische ziekenhuizen vallen wel onder de Wob, want zij zijn volgens de advocaten publiekrechtelijke rechtspersonen op grond van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

De advocaten benadrukken dat de bijzondere academische ziekenhuizen de informatie dus vrijwillig hebben gegeven aan RTL Nieuws. Begin deze maand maakte de nieuwsorganisatie bekend dat bestuurders van academische ziekenhuizen voor duizenden euro's aan wijnen declareren en peperdure hotels betalen van ziekenhuisgeld. Dat kwam de bestuurders op veel kritiek te staan, met name de politiek reageerde fel

© Nationale Zorggids