Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Huisartsen kunnen het beste nog even wachten met het installeren van Windows 10. Daarvoor waarschuwt oud-huisarts en ICT-kenner Wim Jongejan. Hij pleit ervoor dat nieuwe systemen eerst getest worden voordat Windows 10 wordt geïnstalleerd. Dat meldt De Stentor.

Sinds gisteren kunnen computers met Windows 7 of Windows 8.1 gratis updaten naar Windows 10. Ook huisartsen met computers waarop huisartseninformatiesystemen (HIS) met patiëntgegevens draaien, kunnen gaan updaten. “Iedereen die zijn gezond verstand gebruikt, wacht er even mee”, zegt Jongejan. “Laat je niet verleiden omdat het gratis is. Zonder goedkeuring van de eigen HIS-leverancier vooraf, kunnen grote problemen ontstaan.''

Zolang de update nog niet getest is, kan bijvoorbeeld beveiligde zorgmail en uitwisseling van patiëntgegevens gevaar lopen. Belangrijk is om te wachten tot het systeem foutloos draait, benadrukt Jongejan. Maar 'alleen een verdwaalde ziel' zal zich vergissen, denkt hij.

PharmaPartners en Promedico, leveranciers van huisartsinformatiesystemen, verwachten geen grote problemen en zijn inmiddels de software aan het testen. “Als men zich houdt aan de richtlijnen die wij hebben uitgestuurd, verwacht ik zeker geen problemen”, aldus Ben Furth van Promedico. 

© Nationale Zorggids