Normal_vrouw423

Veel jonge vrouwen melden zich uit schaamte niet bij de huisarts vanwege intieme klachten. Ze zoeken liever informatie over hun kwaaltjes op het internet, waardoor de kans bestaat dat ze serieuze aandoeningen over het hoofd zien. Dat blijkt uit onderzoek van Overian Cancer Action, meldt De Telegraaf. 

De onderzoekers ondervroegen 1000 Britse vrouwen tussen de 18 en 24 jaar. Ongeveer de helft zegt bang te zijn voor intieme onderzoeken en slechts 17 procent zou zich bij de huisarts melden met vaginale klachten. Een opvallende uitkomst van het onderzoek: twee derde van de respondenten durft het woord 'vagina' niet hardop te zeggen. Bij vrouwen boven de 55 durft slechts 11 procent dit niet.

"De terughoudendheid van jonge vrouwen om een arts te bezoeken baart ons zorgen, hetzelfde geldt voor het googelen van klachten. Dat is géén vervanging van goede medische hulp", zegt een woordvoerder van Overian Cancer Action. "Het is belangrijk dat vrouwen praten over íeder gezondheidsprobleem en zich comfortabel voelen tijdens een bezoek aan hun arts. Het woord 'vagina' hardop zeggen, doet niemand kwaad. Het vermijden van dit woord wel."

© Nationale Zorggids