Normal_apotheek_apotheker

Minister Schippers van Volksgezondheid wil niet afwijken van de verplichte advieskosten die apothekers in rekening brengen wanneer cliënten medicijnen komen ophalen. Schippers gaat wel in gesprek met de apothekers om te overleggen over hoe de onvrede bij de klanten te kunnen wegnemen. Dat meldt de NOS. 

In juli meldde brancheorganisatie KNMP dat apothekersassistenten steeds vaker agressief worden belaagd door patiënten. Patiënten zijn vooral boos over de kosten die zijn verbonden aan het verplichte informatiegesprek dat volgt als ze een nieuw medicijn krijgen. Die kosten zijn niet nieuw, maar worden sinds 1 januari 2014 vermeld op de rekening van de patiënt. De overheid heeft apothekers daartoe verplicht om zo de zorgkosten transparanter te maken. Voorheen zaten de kosten voor zo'n gesprek - gemiddeld 6 euro - ingesloten in de prijs voor het medicijn.

Voornamelijk ouderen hebben hiermee te maken, omdat zij de meeste medicijnen slikken. Waarschijnlijk zullen 65-plussers 61 procent van de geneesmiddelen consumeren in 2050.

© Nationale Zorggids