Normal_handen_wassen_hygiene_handwash_wiki_-c_

Hygiëne en infectiepreventie in verpleeghuizen vereisen meer aandacht, constateerde de inspectie begin dit jaar. Bij zorg voor kwetsbare mensen zoals ouderen is het extra belangrijk dat mensen niet onnodig ziek worden. Het nieuwe thema Hygiëne op het kennisplein Zorg voor Beter bevat hiervoor handvatten: een overzicht van praktische tips, instrumenten en richtlijnen voor hygiënisch werken in de ouderenzorg (woonzorgcentra en thuiszorg). Dit meldt het kennisplein. 

Het nieuwe thema zet alle informatie over hygiëne bij elkaar. Deze informatie was tot nu toe versnipperd op het internet te vinden. Het geeft praktische tips over persoonlijke hygiëne en hygiënisch werken voor zorgmedewerkers. Het bevat een overzicht van (gratis) e-learnings en trainingen en een overzicht van instrumenten waaronder een Toolkit handhygiëne en checklist voor hygiënisch werken in verpleeghuizen en woonzorgcentra. 

De Inspectie voor de Gezondheidszorg signaleerde begin 2015 dat de aandacht voor hygiëne en infectiepreventie in verpleeghuizen onvoldoende is. De urgentie hiervoor wordt vergroot door de toename van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica en de verspreiding van resistente micro-organismen (BRMO). Hoe vaker cliënten een infectie krijgen die behandeld moet worden met antibiotica, hoe groter de kans dat bacteriën daar ongevoelig voor worden. Dit stelt volgens de inspectie hogere eisen aan de zorg. De komende tijd blijft hygiëne daarom een aandachtspunt voor de inspectie. 

© Nationale Zorggids