Logo_znmw

Vandaag lanceren Vilans en ZonMw de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg. Met deze handleiding voor zorggroepen en zorgverleners krijgen patiënten met een chronische aandoening de kans zelfzorg beter toe te passen. Het is een eerste stap voor zorgverleners om hun patiënten te helpen met succes weer regie over het leven terug te winnen. De handleiding is gratis te downloaden op het Kennisplein Chronische Zorg . Dat meldt Stichting Vilans. 

"Door de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg komen zorgverleners meer met eigen ideeën en zijn ervaringsdeskundige patiënten meer betrokken”, zegt
Marjolein Rebel, adviseur persoonsgerichte zorg bij Vilans. De handleiding met de nieuwe aanpak is ontstaan na een jaar sleutelen, uitproberen en leren van elkaar. In tegenstelling tot vele andere initiatieven en publicaties richt de handleiding zich niet zozeer op het ontwikkelen van nieuwe instrumenten, maar op het beter toepassen van het bestaande. De kernboodschap van Zorgen voor Zelfzorg luidt dan ook: leer van eerdere ervaringen, sluit aan bij wat patiënten belangrijk vinden en besteed veel aandacht aan leren in de praktijk. De handleiding biedt zorggroepen en zorgverleners bovendien een concreet 10-stappenplan om samen met patiënten binnen een half jaar een succesvolle start te maken met de nieuwe aanpak voor de implementatie van de ondersteuning van zelfzorg. 

Huisartsen en praktijkondersteuners die meededen in de werkplaats zelfmanagement geven aan dat patiënten nu veel meer in de lead zijn over hun gezondheid. Door de aanpak uit de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg richten ze de consulten anders in en laten ze patiënten bijvoorbeeld veel meer zelf aangeven waar zij het over willen hebben. Zij verwachten hiermee patiënten meer de regie over hun leven terug geven. 

© Nationale Zorggids