Normal_geld

Zorgverzekeraars gaan waar nodig extra zorg inkopen om de rest van het jaar in de vraag naar verpleging en verzorging te kunnen blijven voorzien. Dit kan betekenen dat het budgettair kader voor de wijkverpleging wordt overschreden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het ministerie van Volksgezondheid en de brancheorganisaties ActiZ en BTN hierover per brief geïnformeerd. Dat meldt NU.nl

ZN verwacht dat de bezuinigingen van ruim 400 miljoen op de wijkverpleging in 2015 niet helemaal worden gehaald. Dat concludeert de koepelvereniging op basis van voorlopige productie- en declaratiecijfers van zorgverzekeraars voor de wijkverpleging. Met het extra geld garanderen de verzekeraars dat iedere verzekerde de zorg krijgt die nodig is. "Zorgverzekeraars willen voorkomen dat verzekerden belemmerd worden in de toegang tot wijkverpleegkundige zorg door een tekort aan budgettaire ruimte", zo stelt ZN.

Het is nog niet duidelijk hoe groot de overschrijding van het budgettair kader gaat zijn, maar in een aantal regio’s is al voor tientallen miljoenen euro’s meer aan zorg verleend dan van tevoren is geraamd. ActiZ verwacht een tekort van minstens 242 miljoen euro. Het totale budget voor de wijkverpleging bedraagt dit jaar 3,2 miljard euro.

De brancheorganisatie maakt zich zorgen om de overschrijding. "Als het vastgestelde budget niet toereikend is, dreigen cliëntenstops en dat vinden thuiszorgorganisaties onverantwoord", stelt Actiz. De organisatie zou graag meer budget zien voor de wijkverpleging. "Als we -net als het kabinet voorstelt- mensen langer zelfstandig willen laten wonen, moeten we ze wel de juiste zorg en ondersteuning thuis kunnen bieden."

Het kabinet is van plan om in 2016 nog eens 100 miljoen extra te bezuinigingen op de wijkverpleging. De totale bezuiniging zou dan op 500 miljoen euro uitkomen. ZN wil voorkomen dat de wijkverpleging opnieuw onder druk komt te staan vanwege een tekort aan geld. Daarom vraagt ZN het ministerie om een reëel budgettair kader vast te stellen. De koepelorganisatie gaat om tafel met de betrokken partijen om hierover te spreken.

© Nationale Zorggids