Normal_geld

Kinderpsychologen uit de gemeente Amsterdam hebben al negen maanden geen salaris ontvangen. Daarnaast moeten ze privacygevoelige gegevens afstaan en kunnen ze om administratieve redenen bepaalde kinderen niet meer helpen. Dat blijkt uit een column van Toine Heijmans in de Volkskrant. 

Sinds niet meer het rijk maar de gemeente verantwoordelijk is voor de jeugdzorg, gaat het mis. “Dit is het resultaat: drie kinder- en jeugdpsychologen bijeen in een behandelkamer die al negen maanden niet zijn betaald, die op straffe van 16.000 euro boete privégegevens van patiënten moeten leveren aan het CBS - medisch beroepsgeheim of niet; als ze in gebreke blijven krijgen ze dreigtelefoontjes”, zo schrijft Heijmans.

De columnist spreekt er verder schande van dat sommige kinderen niet behandeld kunnen worden, omdat de ouders gescheiden zijn en niet in dezelfde gemeente wonen. Afzonderlijke gemeenten hebben namelijk afzonderlijke contracten. Gemeenten willen best een getraumatiseerd kind te hulp schieten. Heijmans: “Maar dan moeten de ouders dat eerst uitgebreid bespreken met een ambtenaar zonder medische papieren en zonder beroepsgeheim. Die bemoeit zich met iets waar ie zich niet mee mag bemoeien, maar gaat wel over het geld.”

Verantwoordelijk wethouder Kukenheim ontkent in Trouw dat er problemen zijn op het gebied van jeugdzorg bij de gemeente Amsterdam. "Je ziet dat er verschillende systemen voor facturatie worden gehanteerd. Dat krijg je als je zo'n enorme transitie in de jeugdzorg inricht zoals dat nu gebeurd is. Het is niet zo dat heel veel mensen niet betaald krijgen. Iedereen die op welke manier dan ook facturen bij ons aanlevert voor zorg voor kinderen en die ook een contract heeft met Amsterdam krijgt gewoon betaald."

© Nationale Zorggids