Normal_hersenen_brein_hoofd_rontgen

In uiteenlopende branches werken mensen met ioniserende straling. Straling kan, ook in kleine doses, ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken. Daarom zijn er strenge regels voor het werken met straling. Werkgevers moeten maatregelen treffen om blootstelling van hun medewerkers aan straling te voorkomen. De nieuwe publicatie ‘U werkt veilig met straling. Weet u dat zeker?’ van de Inspectie SZW helpt werkgevers te checken of ze de juiste maatregelen hebben genomen.

De Inspectie SZW heeft de publicatie 'Gezond en veilig werken met ioniserende straling' ontwikkeld om werkgevers te informeren over de risico’s van straling en over de regels en de maatregelen die de gezondheid en de veiligheid van medewerkers beschermen. Zo staat er onder andere in de publicatie welke deskundigheid bedrijven in huis moeten hebben om te mogen werken met radioactieve bronnen of röntgentoestellen.

De noodzaak van voorlichting blijkt uit controles die de Inspectie SZW afgelopen jaren deed. De Inspectie bezocht bedrijven in een vijftal branches waar met ioniserende stralingsbronnen wordt gewerkt. Daaruit bleek dat er nog veel verbeteringen nodig zijn om echt veilig met straling te kunnen werken. Met name het geven van voorlichting aan werknemers zou de risico’s in een aantal branches kunnen verkleinen. De Inspectie SZW bezocht ziekenhuizen met afdelingen voor nucleaire geneeskunde en producenten van geneesmiddelen waar een radioactieve stof in verwerkt zit.

Hoewel nergens onmiddellijk gevaar voor medewerkers werd geconstateerd, waren er diverse tekortkomingen. Op afdelingen voor nucleaire geneeskunde is bijvoorbeeld vaak onvoldoende controle op besmetting van oppervlakten met radioactiviteit en zijn de afdelingen niet altijd goed afgeschermd voor onbevoegden. 

© Nationale Zorggids