Normal_diane_35__de_pil

Sinds 1 oktober zijn verloskundigen bevoegd om alle hormonale anticonceptiemiddelen voor te schrijven. Het ministerie van VWS heeft besloten dat verloskundigen niet alleen de pil en het spiraal mogen voorschrijven, maar ook het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale ring. Vrouwen die net bevallen zijn hoeven hiervoor nu niet meer naar de huisarts. De meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen.

Voorlichting over anticonceptie is een vast onderdeel van het werk van een verloskundige. Aan het eind van het kraambed of zes weken na de bevalling gaat de verloskundige normaliter het gesprek aan met de kersverse moeder over het voorkomen van een volgende zwangerschap, de kinderwens en het geven van borstvoeding terwijl er anticonceptie gebruikt wordt.
 
Het ministerie van VWS heeft besloten dat verloskundigen ook bepaalde anticonceptiemiddelen voor kunnen schrijven. De vrouwen hoeven daardoor niet meer naar de huisarts of gynaecoloog terwijl ze net bevallen zijn. Ook kan de uitbreiding van de verloskundige taken een kostenbesparing voor de zorg opleveren. De verloskundige mag dus vanaf 1 oktober alle hormonale anticonceptiemiddelen voorschrijven, hetzij in goed overleg met de huisarts. 
 
© Nationale Zorggids