Normal_burn_out

Nederlandse bedrijfsartsen worden bij het erkennen van een burn-out flink onder druk gezet door werkgevers. Dit blijkt uit klachten van de Stichting Burnout. De Nederlandse Zorgautoriteit start daarom een onderzoek naar de melding die de stichting hiervan maakt. Dat meldt RTL Nieuws. 

Een burn-out valt volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) onder arbeidgerelateerde zorg. Werkgever en werknemer zijn vervolgens samen verantwoordelijk voor een terugkeer. Het is in een geval van een burn-out niet mogelijk voor de werkgever om het dienstverband rechtsgeldig op te zeggen. Veertien procent van de Nederlanders kampt met een burn-out.

Zonder erkenning van een bedrijfsarts is het echter lastig om werkgever aansprakelijk te stellen. De druk op bedrijfsartsen is daarom groot en dat is een bekend fenomeen, stelt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde. "Uit verschillende onderzoeken (OVAL 2013 en Astri 2011) blijkt dat ongeveer de helft van de bedrijfsartsen druk van een werkgever heeft ervaren. Zo’n 90 procent van de bedrijfsartsen geeft aan hier professioneel mee om te kunnen gaan."

Directeur Philippe Blankert van Stichting Burnout denkt de problemen fors zijn. “Ik krijg de meest bizarre diagnoses binnen van bedrijfsartsen, terwijl alle symptomen duiden op een burn-out. Asperger is toch iets geheel anders dan een burn-out. Maar liefst 90 procent van de bedrijfsartsen waar de stichting mee te maken krijgt volgt de 'Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken' voor overspannenheid en burn-out helaas niet.”

© Nationale Zorggids