Normal_vet_overgewicht_obesitas_dik

Patiënten, huisartsen, diëtisten, zorgverzekeraars en beleidsmakers zijn samen verantwoordelijk om de behandeling van overgewicht in de eerstelijns-gezondheidszorg te verbeteren. Dat wordt beweerd in het promotie-onderzoek bij het NIVEL van Jacqueline Tol. Ze promoveert op vrijdag zes november aan Tilburg University, meldt NIVEL. 

De meeste mensen hebben geen hulp nodig bij het afvallen, maar wanneer het niet lukt, dan is ondersteuning van bijvoorbeeld een diëtist van belang. Huisartsen kunnen hierin een belangrijke rol spelen door onder andere het belang van een gezond gewicht te bespreken en te wijzen op de mogelijkheden van een dieetbehandeling.

Dieetadvisering wordt voor drie uur vanuit de basisverzekering vergoed. “Toen dit beperkt vergoed werd, zagen we dat veel mensen niet meer naar de diëtist gingen. Inspanning van zorgverzekeraars en beleidsmakers voor een toereikende vergoeding van dieetadvisering is daarom belangrijk”, zegt Tol. “Voor diëtisten is het onder meer van belang dat zij zich blijven focussen op de motivatie van de patiënten om hun gedrag te veranderen. Wanneer mensen minimaal een half jaar in behandeling blijven, zijn de resultaten over het algemeen positief.” 

© Nationale Zorggids