Normal_kno

Het UMC Utrecht gaat alle sterfgevallen op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde vanaf 2011 opnieuw bekijken. Dat blijkt uit een interne brief, meldt RTL Nieuws. 

Vorige week woensdag  besteedde het actualiteitenprogramma Zembla aandacht aan de problemen die er heersen op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht. Er hebben zich ‘ernstige, dodelijke complicaties’ voorgedaan die mogelijk ‘vermijdbaar en verwijtbaar’ waren. Drie artsen hebben dat gemeld bij de IGZ. Volgens de artsen is de angstcultuur te wijten aan de autoritaire manier van leiding geven van het afdelingshoofd, een ‘grillige tiran’.

De personeelsleden durven geen fouten te melden bij hun leidinggevende omdat ze bang zijn erop te worden afgerekend. Daarnaast zouden chirurgen onder grote tijds- en prestatiedruk moeten opereren. De focus ligt op omzetsnelheid, niet op kwaliteit van zorg.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is inmiddels een onderzoek gestart en het ziekenhuis gaat een externe commissie opdracht geven om de toestand te onderzoeken. Ook gaat het ziekenhuis zelf onderzoek doen naar alle sterfgevallen. Daarbij is onder andere aandacht voor twee sterfgevallen die omstreden zijn. Deze incidenten zijn gemeld bij de interne calamiteitencommissie van het ziekenhuis.

 "We hebben inmiddels met de IGZ afgesproken dat ernstige complicaties met dodelijke afloop altijd besproken worden met de IGZ", schrijft het ziekenhuis in het interne bericht. 

© Nationale Zorggids