Normal_arts

PvdA en SP willen het voeren van fantasietitels in de zorg verbieden. Termen als natuurarts en cosmetische arts zouden voor patiënten misleidend zijn. Als het aan de twee partijen ligt worden echte specialismen beter beschermd. Dat meldt de NOS. 

Volgens Lea Bouwmeester, Kamerlid namens de PvdA, heeft een patiënt het recht om te weten wie zijn dokter is en welke opleiding hij of zij heeft gehad. Nu zouden er titels bestaan die een bepaalde bekwaamheid suggereren die er niet is.

De specialismen in de zorg zijn niet beschermd. SP-Kamerlid Henk van Gerven is zelf opgeleid tot huisarts. "Ik mag een openhartoperatie doen, als ik me daartoe in staat acht. Maar ik heb niet de specifieke opleiding van een hartchirurg." Als in de wet wordt vastgelegd wat een specialist precies mag doen, dan wordt het gebruik van een verkeerde titel strafbaar.

"Als je naar een plastisch chirurg gaat, moet je ervan op aankunnen dat dat een goed opgeleide arts is", zegt Van Gerven. "Als iemand zich cosmetisch arts noemt, weet je dat het niet deugt, dat je daar niet heen moet gaan."

Wanneer een patiënt wil weten welke bevoegdheden een arts heeft, kan diegene dat opzoeken in het BIG-register. De Tweede Kamer praat vandaag met minister Schippers van Volksgezondheid over dat register.

© Nationale Zorggids