Logo_logo_college_voor_de_rechten_van_de_mens

Er zijn een recordaantal meldingen over zwangerschapsdiscriminatie binnen gekomen bij het College voor de Rechten van de Mens (CRM). Vrouwen hebben massaal gereageerd op de oproep van het CRM om zwangerschapsdiscriminatie te melden. Via www.mensenrechten.nl/zwanger en het meldingstelefoonnummer 030-8883888 stroomden de discriminatiemeldingen binnen. In de eerste week van de campagne deden maar liefst 300 vrouwen melding bij het College, een recordaantal.

Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan of benadelen op de werkvloer omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft (45 procent) van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaring heeft die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap. Jaarlijks zijn dit 65.000 vrouwen. Voor veel vrouwen betekent dit dat hun tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. 
 
De oproep van het College voor de Rechten van de Mens om zwangerschapsdiscriminatie te melden brengt veel teweeg in Nederland. Diverse bloggende moeders schrijven hetzelfde meegemaakt te hebben en op de Facebookpagina van Mensenrechten in Nederland barstte de discussie los.
 
Barbara Bos, front office medewerker bij het College: "Niet eerder kregen we in één week zo veel herkenbare en nog steeds schokkende meldingen binnen." Het doel van de campagne is om zwangerschapsdiscriminatie te melden en de maatschappelijke discussie te starten, omdat het College de afgelopen jaren heeft gezien dat dit een van de meeste voorkomende discriminatiegronden is. Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het CRM: "Zwangerschapsdiscriminatie is nog steeds een groot probleem in de Nederlandse samenleving, dit blijkt wederom aan het flink aantal meldingen van afgelopen week. Werkgevers realiseren zich onvoldoende dat zij discrimineren als ze een vrouw vanwege haar zwangerschap benadelen."
 
© Nationale Zorggids