Normal_kno_arts

Twee specialisten op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht zijn met verlof gestuurd. Het gaat om het hoofd van de afdeling en een chirurg die betrokken is geweest bij twee dodelijke incidenten tijdens een operatie. Dat meldt de NOS. 

Actualiteitenprogramma Zembla bracht de misstanden ongeveer twee weken geleden aan het licht. Een ex-medewerker vertelde daarbij dat er enkele medische missers hebben plaatsgevonden waardoor patiënten overleden. Dit zou mogelijk komen door de angstcultuur die er heerst op deze afdeling. Het afdelingshoofd zou zich gedragen als een ‘grillige tiran’. Bovendien beweerde de ex-medewerker dat het maken van omzet belangrijker was dan het leveren van goede zorg. De gezondheid van patiënten kwam daardoor in gevaar.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloot na de uitzending van Zembla een onderzoek te starten bij het UMC Utrecht. Tijdens een operatie zou er per ongeluk een halsslagader van een patiënt zijn doorgesneden. In het dossier van de patiënt stond dat de lijkschouwer een natuurlijke dood had geconstateerd, maar in de uitzending van Zembla werd duidelijk dat er nooit een lijkschouwer naar het lichaam heeft gekeken.

© Nationale Zorggids