Normal_contract

Zorgverzekeraar CZ gaat het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven betalen op basis van de kwaliteit die het ziekenhuis levert. Het is voor het eerst dat een dergelijk contract wordt gesloten, meldt de NOS.

De Eindhovenaren krijgen extra geld van CZ als de hartzorg in 2016 beter is dan de periode waarmee het vergeleken wordt. De verdiensten worden ingezet voor innovaties. Wanneer de afdeling cardiologie slechter presteert, dan moet het ziekenhuis geld terugbetalen aan de verzekeraar.

Met dit contract, dat een looptijd heeft van drie jaar, denken het Catharina Ziekenhuis en CZ dat de kwaliteit van de hartzorg verbetert. De bedoeling is dat de hartzorg over 2014 vergeleken wordt met die van patiënten die in de periode 2010-2013 zijn behandeld. Na twee jaar na behandeling kan pas een goed beeld van de patiënten worden gekregen. De zorg voor 2017 vergelijkt men vervolgens met die voor 2015.

De uitkomsten van kwaliteitssysteem Meetbaar Beter vormen de basis. Daarin worden allerlei gegevens over cardiologische ingrepen verzameld. Via Meetbaar Beter hopen de aangesloten hartcentra van elkaar te leren, zodat de zorg verbetert.

© Nationale Zorggids