Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De rechter in Amsterdam heeft bepaald dat oud-oncoloog Gerrit S. anderhalf jaar de cel in moet omdat hij geld wegsluisde. Hij nam geld weg dat gebruikt kon worden voor onderzoek naar kanker. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De oncoloog sluisde tussen 1986 en 2013 miljoenen euro's van de farmaceutische industrie weg naar een bankrekening in Luxemburg. Op die manier ontliep hij de belastingen. Nadat zijn bankgeheim langzaam bekend werd, trok hij de rekening direct leeg. Dankzij drie autoritjes kreeg hij het geld in Nederland. De Belastingdienst wist hier niets van. De buit (750.000 euro) verstopte hij in een ventilatiekanaal.

S. werd betrapt na een grootschalig onderzoek onder creditcard-gebruikers. Hij viel toen op, omdat hij tussen 2010 en 2011 een bedrag van 158.000 had uitgegeven met zijn creditcard. Het OM eiste een celstraf van twintig maanden. Bovendien wil het dat er beslag wordt gelegd op drie woningen en beleggingen ter waarde van een miljoen euro. Over dat laatste wordt later een beslissing genomen.

Volgens S. was het vroeger heel gewoon om geld van de farmaceutische industrie op de eigen rekening te zetten. “Het was toen net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.'' 

© Nationale Zorggids