Normal_edith_schippers_4

Minister Schippers van Volksgezondheid maakt geen extra geld vrij voor de inzet van POH-GGZ in de huisartsenpraktijk. Wel onderzoekt ze of er geld vanuit het GGZ-budget kan worden overgeheveld naar het budget voor huisartsen, die al een deel van de zorg van de GGZ overnemen. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

POH-GGZ staat voor praktijkondersteuner huisartsen geestelijke gezondheidszorg. De LHV stelt dat dit en vorig jaar het budget voor POH-GGZ ruimschoots is overschreden, daarom wil de vereniging meer geld zien van de overheid. Daar komt bij dat in 2016 de inzet mogelijk nog eens wordt verdrievoudigd.

Voor de LHV is het van groot belang dat de groei van de POH-GGZ niet ten koste gaat van de basishuisartsenzorg. Mocht het huisartsenbudget worden overschreven door een sterke groei van de POH-GGZ, dan overweegt Schippers het Macro Beheers Instrument (een budgetkorting achteraf) niet in te zetten. De LHV vindt dat een goed uitgangspunt, maar wil daarover wel garanties.

Ook stelt de minister dat de extra uitgaven in de POH-GGZ passen binnen het beschikbare huisartsenbudget. Daarom zou er geen noodzaak zijn om extra geld vrij te maken.

De LHV adviseert huisartsenpraktijken kritisch om te gaan met verdere uitbreidingen van de POH-GGZ. 

© Nationale Zorggids