Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Volgens de brancheorganisatie voor de ouderen- en thuiszorg ActiZ, zijn er de afgelopen twee jaar bijna 30.000 thuiszorgmedewerkers ontslagen. Daar komen wegens het dreigende faillissement van TSN Thuiszorg binnenkort misschien 12.000 ontslagen bij. Dat meldt de NOS.

Het Centraal Bureau voor Statistiek laat weten dat er het komend jaar in de hele zorgsector meer dan 20.000 banen zullen verdwijnen. Wegens de bezuinigingen van 40 procent die het kabinet eerder doorvoerde, worden de huishoudelijke hulpen het zwaarst getroffen. Omdat de bezuiniging samenviel met de overdracht van een deel van de thuiszorg van het Rijk naar gemeenten, leidt dat in veel gemeenten tot bezuinigingen op huishoudelijke hulp.

 

Slechts een klein deel van de ontslagen thuiszorgmedewerkers vindt nieuw werk. “Vooral voor huishoudelijke hulpen zijn er weinig kansen op de arbeidsmarkt”, zegt Bernadet Naber van de koepelorganisatie ActiZ. Gemeenten vragen zorginstanties om onder de kostprijs te werken en dat zorgt al snel voor problemen.

Gezondheidseconoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht: “De overheid heeft een miljard bezuinigd op huishoudelijke hulp. Dat betekent linksom of rechtsom dat er minder mensen werkzaam kunnen zijn in de huishoudelijke hulp.” Het faillissement van TSN is volgens hem niet alleen toe te schrijven aan de overheid, maar ook TSN zelf. Zo hadden ze bijvoorbeeld beter kunnen inspelen op de veranderingen en toegenomen concurrentie.

 

© Nationale Zorggids