Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_eenzaam_ongelukkig_senior

(ANP) - Seniorenorganisatie ANBO hekelt het idee van de FNV voor invoering van een plaatsmakersregeling. Volgens de ANBO zorgt het niet voor extra banen en verslechtert het plan het imago van oudere werknemers. Ook maakt een dergelijke regeling ouderen duur. "Een flutplan", concludeert ANBO.

FNV pleitte in een brief aan de Tweede Kamer voor afspraken waarbij werknemers minder werken met behoud van een deel van hun loon om zo plaats te maken voor mensen die nu geen werk kunnen krijgen. Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts zorgt de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd ervoor dat er te weinig werk is voor jongeren en vijftigplussers.

ANBO vindt dat er meer tijd en energie gestoken moet worden in het wegnemen van de vooroordelen over oudere werknemers. Behalve een imagocampagne pleit de organisatie voor sterkere fiscale prikkels voor werkgevers om senioren in dienst te nemen.

ANBO kan zich wel vinden in het FNV-pleidooi voor meer koopkracht. Door allerlei maatregelen - zoals verlaging van de ouderenkortingen, strengere eisen voor pensioenen en hogere huur- en zorgkosten - zijn senioren er volgens de FNV 6 tot 10 procent op achteruit gegaan. Ook pleit de FNV voor het afschaffen van de sollicitatieplicht voor 64-plussers.

© Nationale Zorggids