Logo_fnv_logo

Vakbond FNV gaat de schadeclaim tegen de voormalige top van de failliete zorgonderneming Meavita uitbreiden. Het thuiszorgbedrijf is bezweken door wanbeleid van de top, oordeelde de rechter al in november. FNV wil de bestuurders nu persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade van de werknemers. Dat meldt de Volkskrant. 

Arno van Deuzen, advocaat van FNV, heeft dit bevestigd tegenover de krant. Door het verdwijnen van Meavitia hebben werknemers vakantiedagen, pensioenrechten en ontslagvergoedingen gemist. FNV gaat de komende maanden inventariseren hoeveel leden in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Pas dan wordt een definitieve claim ingediend.

De ondernemingskamer in Amsterdam hield begin november de oud-bestuurders Theo Meuwese, Daan van de Meeberg en voormalig president-commissaris Loek Hermans het meest verantwoordelijk. Hermans besloot na dat oordeel weg te gaan uit de Eerste Kamer. Zij kunnen waarschijnlijk dit jaar een dagvaarding van de FNV verwachten voor een rechtszaak om de schade op hen persoonlijk te verhalen.

Dat wordt nog een hele klus, stelt Van Deuzen. “Bestuurdersaansprakelijkheid ligt een stuk gecompliceerder dan wanbeleid. De munitie is er, maar de rechter moet nu zeggen dat het allemaal zo ernstig was, dat deze mensen persoonlijk een verwijt gemaakt kan worden. Dat is juridisch gezien heel complex. Maar wij vinden dat iemand die zo ernstig faalt, daar persoonlijk de gevolgen van moet dragen.”

© Nationale Zorggids