Normal_medicatie

Sinds gisteren is KNMP gestart met een campagne om duidelijker te maken wat een apotheker doet. De apothekersorganisatie liet gisteren al weten dat apothekers jaarlijks tien miljoen recepten, vaak uitgeschreven door huisartsen, moeten aanpassen om fouten te voorkomen. Navraag van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bij de KNMP leert dat laatstgenoemde zich baseert op een onderzoek uit 1999, meldt de LHV. 

De LHV vroeg zich af wat precies de aanleiding was van de tien miljoen aanpassingen die de KNMP noemde in De Telegraaf. In hoeverre gaat het bijvoorbeeld om administratieve aanpassingen? De KNMP haalt dus een onderzoek van zeventien jaar geleden aan. “Sindsdien is in de veiligheid in de medicatieketen veel verbeterd”, schrijft de LHV op haar website. “Onder andere door het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen en door de versterkte samenwerking tussen huisartsen en apothekers.”

Overigens vindt de beroepsorganisatie het een goede zaak dat patiënten meer duidelijkheid krijgen over de rol van apothekers, bijvoorbeeld over de veelbesproken eerste uitgifte van medicatie. Dat apothekers zo veel aanpassingen doen, wijst er op dat apothekers hun rol in het verhogen van de medicatieveiligheid goed oppakken, aldus de LHV. Patiënten delen namelijk niet altijd alle informatie met hun huisarts en de apotheker heeft wel een volledig medicatie-overzicht.

© Nationale Zorggids