Normal_normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

Zorgverleners beoordelen hun werk als overwegend positief. Echter moet er meer aandacht worden besteed aan de stijgende werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, NIVEL.

Verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners beoordelen hun baan gemiddeld met een 7,6. Hierbij is gekeken naar factoren als met plezier naar het werk gaan en de inhoudelijkheid van het werk. De zorgverleners zijn hierover even positief als voorgaande jaren. Maar over de werkdruk zijn ze minder positief. Verlaging van de werkdruk zou het werk aantrekkelijker maken. 72 procent van de ondervraagden is het hierover eens. De helft hiervan denkt beter te kunnen functioneren als het minder druk zou zijn en meer dan de helft vindt dat de genomen maatregelen om de werkdruk te verminderen onvoldoende zijn.

Bijna drie kwart van de ondervraagden geeft aan dat minder administratieve taken het werkplezier kan vergroten. “Zorgpersoneel heeft vaak problemen met de hoeveelheid administratief werk. Hierbij kan meespelen dat het nut van registraties onvoldoende duidelijk is en registraties onvoldoende aansluiten bij de zorg van hun cliënten. Het is belangrijk na te gaan hoe we de ervaren regeldruk kunnen verminderen”, zegt NIVEL-onderzoeker Erica Maurits. 

©Nationale Zorggids