Normal_depressie-depressiviteit-man

Onder arts-assistenten in opleiding geeft ongeveer 30 procent aan last te hebben van depressie of depressieve symptomen. Dit blijkt uit meta-analyse die werd uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard Medical School in de Verenigde Staten. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 

In de meta-analyse zijn 54 studies bij elkaar gevoegd waarin onderzoek werd gedaan naar depressie onder arts-assistenten. Hieruit blijkt dat onder de 17.560 ondervraagde artsen tussen de 21 en 43 procent, afhankelijk van de meetmethode in het onderzoek, last had van depressie tijdens hun opleiding. Na één jaar van de opleiding steeg dit percentage met 16 procent.

Volgens de onderzoekers is dit percentage vanaf 1963 ieder jaar gestegen met 0,5 procent. “Dit heeft niet alleen gevolgen voor de arts-assistent zelf, maar het wordt ook in verband gebracht met mindere kwaliteit in de zorg en een hogere kans op fouten. De bevindingen leggen een belangrijk probleem bloot bij de medische opleiding.”

De meeste studies uit de meta-analyse zijn uitgevoerd in Noord-Amerika. Slechts een paar studies onderzochten de mate van depressiviteit onder arts-assistenten in Europa.

© Nationale Zorggids