Normal_ziekenhuis_patient_ziekenhuisbed

Medisch hoogleraren luiden de noodklok op het gebied van zorg. De zorg in academische ziekenhuizen verschraalt. Volgens hen is de aanleiding van deze verschraling de vele fusies van niet-academische ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen voeren veel eenvoudigere en veelvoorkomende behandelingen uit. Dit meldt Trouw.

Laagcomplexe zorg wordt door zorgverzekeraars steeds minder ingekocht bij de academische ziekenhuizen. Volgens hoogleraar Chris Mulder bij het VUmc verdwijnt daardoor omzet en kennis. Universitair medische centra krijgen steeds meer te maken met alleen complexe gevallen van zorg en hierdoor worden deze ziekenhuizen minder interessant voor geneeskundestudenten. Zij willen een brede groep patiënten zien.  “Assisenten-in-opleiding zijn het cement van de academische ziekenhuizen. Als zij niet meer komen, vloeit geld weg en ontstaat een neerwaartse spiraal”, zegt Mulder.

De hoogleraar sprak over de verschraling van de zorg bij het radioprogramma Reporter Radio. Volgens het programma bevestigen andere medisch hoogleraren deze ontwikkeling, echter kregen zij van hun ziekenhuiswoordvoerder geen toestemming om hierover te praten.

©Nationale Zorggids