Normal_controle_kwaliteit_kwaliteitscontrole

Mantelzorgers en patiënten gaan samen met professionele inspecteurs van de Inspectie van de Gezondheidzorg (IGZ) controles uitvoeren. Zo worden burgers meer betrokken bij de zorg. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De inspectie streeft naar beter contact met patiënten en de mensen die dicht bij deze patiënten staan. “We moeten leren kijken naar zorg door de ogen van de burger”, zegt inspecteur-generaal Ronnie van Diemen. Ervaringsdeskundigen betrekken bij de zorg heeft volgens hem een grote meerwaarde. “Ze kijken met andere ogen naar zorg en kwaliteit van leven. Hun kennis van zaken is nodig om de zorg in de toekomst goed te houden.” 

Iedereen met persoonlijk ervaring in de zorg kan zich aanmelden. Patientënfederatie NPCF is betrokken bij de selectie van de kandidaten en overlegt met IGZ over de inzet van de inspecteurs. Een woordvoerder van de federatie geeft aan het initatief toe te juichen. Juist de patiënten moeten betrokken worden bij de beoordeling van zorg, zo zegt woordvoerder Thom Meens. 

©Nationale Zorggids