Normal_vvaa-logo

De VvAA, ledenorganisatie voor zorgprofessionals, denkt dat het afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) de toegankelijkheid van de zorg onder druk zet. Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba), de wet die de VAR moet vervangen. Deze vervangende wet zal er bij organisatie voor zorgen dat zelfstandige zorgprofessionals minder snel ingeschakeld worden. Dat meldt Skipr. 

Zorginstellingen hebben in toenemende mate te maken met financiële onzekerheid. Hierdoor zijn arbeidsovereenkomsten steeds minder een passende oplossing. Zzp-zorgprofessionals hebben volgens de VvAA een belangrijke rol in de continuïteit van de zorg. De dba maakt de fiscale risico's voor instellingen onzeker. Directeur kennismanagement en netwerken bij VvAA Edwin Brugman: “Stel: een praktijkhoudende huisarts kan geen tijdelijke extra collega meer in de praktijk krijgen omdat er bij voorbaat onduidelijkheid is over de arbeidsrelatie. En dus angst voor onvoorziene maatregelen achteraf. Het is volstrekt niet duidelijk hoe (strikt) de inspectie zal handhaven.” Of iemand zelfstandig ondernemer is of in loondienst is, maakt de VAR vooraf duidelijk. Hiermee wordt de fiscale aantrekkelijkheid van het ondernemerschap van de opdrachtnemer verzekerd.

De VvAA denkt dat de VAR-systematiek behouden moet blijven, maar dat enige misstanden wel aangepakt moeten worden. Ook voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan vindt dat de huidige VAR-regeling met een aantal aanpassingen voortgezet kan worden. Het kabinet moet daarbij wel duidelijk maken welk probleem het wil oplossen met de vervangende wet. Volgens Brugman raakt Rinnooy Kan daarmee de kern. “Het bewijst dat het goed is om nog eens heel goed te kijken waarom de VAR destijds werd ingevoerd en waar we dus nu willens en wetens afscheid van nemen.”

©Nationale Zorggids