Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Friese zorgverleners besteden 10 tot 15 procent minder tijd aan de declaratie van zorg bij gemeenten dankzij de invoering van gelijke administratieve codes. Met de invoering van deze codes is de facturering van zorg vereenvoudigd. De Friesland Zorgverzekeraar heeft hiermee samen met de zorgaanbieders en alle 24 Friese gemeenten de administratieve lasten voor zorgverleners drastisch kunnen verminderen. Volgens de zorgverzekeraar blijft er zo meer tijd over voor de zogenoemde handen aan het bed. Dat meldt Skipr. 

Door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz) waren zorgaanbieders vorig jaar meer tijd en geld kwijt aan de registratie van zorg. Voor het betalen van de zorg gebruikten gemeenten verschillende codes. Zo kon het zijn dat een zorgaanbieder in bijvoorbeeld vier verschillende gemeenten vier verschillende codes tegenkwam voor dezelfde zorg.

De zorgverzekeraar werkt dit jaar met de Friese gemeenten samen in het programma 'Sociaal-Medische eerste lijn'. Dit programma heeft als doel de eerstelijnszorg te verbeteren. Er zijn diverse kleine projectteams opgesteld die aan verschillende thema's werken. Zo is er ook een team dat zich richt op het reduceren van de administratieve lasten. Zij hebben gekeken naar de codering en zo bepaald welke code bij welke geleverde zorg hoort. Sinds begin januari gebruikt een groot aantal gemeenten de nieuwe uniforme codering. Het doel is om medio dit jaar alle Friese gemeenten over te laten stappen op het nieuwe systeem. “Zorgaanbieders kunnen  met deze codering makkelijker factureren, met als resultaat meer handen aan het bed voor onze inwoners”, zegt wethouder Marja Reijndorp van de gemeente Littenseradiel en voorzitter van het projectteam.

©Nationale Zorggids