Logo_tsn-thuiszorg-logo

Thuisorganisatie TSN dreigt alsnog failliet te gaan tenzij er de komende dagen een oplossing wordt gevonden. Daarom roepen TSN-medewerkers samen met de FNV de gemeenten op om hun afspraken na te komen, en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) om de regie te pakken. Dit meldt FNV Zorg & Welzijn. 

De FNV gaat donderdag in gesprek met TSN-medewerkers uit het hele land om over een oplossing te praten. Staatssecretaris Van Rijn wordt uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. De afgelopen dagen meldden diverse media dat er een oplossing zou zijn gevonden voor de 12.000 medewerkers en ruim 40.000 kwetsbare cliënten van TSN. Buurtzorg zou een groot deel van de zorg en het werk op zich nemen, maar voor deze oplossing moet 5 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. 

Op 4 december heeft de FNV afspraken gemaakt met Van Rijn en de Vereniging Nederlandse Gemeenten over het nieuwe perspectief van ondersteuning thuis. Er is toen voor acute problemen 60 miljoen euro beschikbaar gesteld om dit soort problemen op te lossen. Het geld is er, maar de gemeenten komen nog niet over de brug. Het dreigt nu te verzanden in bureaucratie. De bewindsvoerders zeggen nu niet meer lang te kunnen wachten op een oplossing.

Een faillissement zou een horrorscenario betekenen voor 12.000 thuiszorgmedewerkers en ruim 40.000 cliënten die afhankelijk zijn van de huishoudelijke verzorging van TSN. Een faillissement betekent dat het onduidelijk wordt wie de zorg gaat leveren en dat kwetsbare ouderen hun vertrouwde gezicht kunnen kwijtraken. Ook wordt het onduidelijk of de thuiszorgmedewerkers nog werk hebben en krijgen zij te maken met vaak veel slechtere arbeidsvoorwaarden.

De TSN-medewerkers zullen donderdag ook besluiten of zij acties gaan plannen om naleving van de afspraken alsnog af te dwingen.

© Nationale Zorggids