Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

De organisaties ZonMw en ActiZ gaan op korte termijn activiteiten opzetten om meer stageplekken voor hbo-studenten verpleegkunde op te zetten in de wijk. Eerder bleek uit onderzoek dat er een tekort is aan wijkverpleegkundigen en dat dat tekort ook de komende jaren nog zal toenemen. Om het tekort tegen te gaan moeten meer hbo'ers opgeleid worden voor wijkverpleging en daarvoor zijn stageplaatsen van goede kwaliteit nodig. Dit meldt ZonMw.

Uit onderzoek van het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Arbeidspersoneel (CAOP) blijkt dat de kwaliteit en de kwantiteit van stageplekken voor wijkverpleegkundigen nog te wensen overlaat. Het CAOP constateerde enkele opvallende knelpunten. Zo klagen hogescholen over een gebrek aan stageplaatsen terwijl zorginstellingen tegelijkertijd melden dat niet alle beschikbare plaatsen worden ingevuld. Een goede matching tussen vraag en aanbod is volgens het CAOP dan ook een eerste stap naar verbetering.

Het tekort aan plaatsen speelt vooral in het eerste en tweede jaar van de opleiding. Voor derde- en vierdejaars studenten moet vooral de kwaliteit van de stages beter. Zorginstellingen willen het stagebeleid vernieuwen maar dat wordt moeilijk gemaakt door de uiteenlopende eisen en aanpak van de diverse opleidingen. Een eenduidig stagebeleid en samenwerking tussen zorginstellingen en opleidingen zou de kwaliteit kunnen verbeteren, aldus het CAOP.

ZonMw en ActiZ willen met hun activiteiten samenwerking tussen opleidingen en zorgorganisaties stimuleren. Zo wordt als eerste initiatief samen met kenniscentrum Vilans de werkplaats 'stages in de wijk' opgezet op de website www.zorgvoorbeter.nl. De website geeft tips, inspiratie en goede voorbeelden van stagebeleid. Een ander initiatief is om studenten groepsgewijs stages aan te bieden, waarbij eerste- en tweedejaars studenten worden begeleid door ouderejaars. Dit voorjaar starten in drie regio's experimenten met groepsgewijze stages.

©Nationale Zorggids