Normal_fnv

Vakbond FNV Zorg en Welzijn gaat door met de schadeclaim van betroffen zorgmedewerkers van Meavita, ook nu blijkt dat bestuurders en toezichthouders in cassatie gaan. De Ondernemingskamer in Amsterdam stelde onlangs vast dat bestuur en toezicht zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeleid, wat leidde tot het faillissement van Meavita in 2009. Dat meldt de FNV.

Bij de FNV zijn inmiddels tientallen meldingen binnengekomen van zorgmedewerkers die door het faillissement schade opliepen. Bijvoorbeeld doordat zij geen ontslagvergoeding meekregen, of hun opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor onkosten en overwerk in rook zagen opgaan.
Gijs van Dijk uit het FNV-bestuur: "De uitspraak is een overwinning voor de 20.000 zorgmedewerkers van Meavita. Voor eens en altijd is duidelijk dat besturen en toezichthouden eerlijk en serieus werk is, en geen erebaantje. En nu is het tijd om af te rekenen. Want ook al hebben de managers en toezichthouders er financieel een miljoenenchaos van gemaakt: de medewerkers bleven gewoon doorwerken en daardoor bleef de zorg goed."

Uit correspondentie met de Ondernemingskamer blijkt dat acht commissarissen, onder wie Loek Hermans, en twee bestuurders van Meavita in cassatie gaan. Zij maken onder meer bezwaar tegen het onderzoek dat tot de uitspraak heeft geleid. Arno van Deuzen: "De klacht betreft alleen de kosten en niet de feiten. Ik zie dit als een achterhoedegevecht. En dit komt niet als een verrassing. De bestuurders en toezichthouders hebben altijd op alle mogelijke en onmogelijke manieren geprobeerd het onderzoek te voorkomen en later een oordeel van de Ondernemingskamer te voorkomen. Het rapport van de onderzoekers telt achthonderd pagina’s, staat vol met feiten en is zorgvuldig opgesteld door onafhankelijk onderzoekers die de Ondernemingskamer heeft aangesteld."

Wanneer de zaak dient bij de Hoge Raad is nog niet bekend. FNV Zorg en Welzijn kan gewoon doorgaan met indienen van de schadeclaims, die zaak loopt hierdoor geen vertraging op.

©Nationale Zorggids