Normal_zorgpersoneel_ziekenhuis

Voor het eerst zijn er in Nederland meer dan tien miljoen banen. In totaal groeide het banenbestand vorig jaar met 101 duizend tot het hoogste aantal ooit. In 2008, kort voor het uitbreken van de economische crisis, werd de mijlpaal al dicht genaderd. In de jaren daarna gingen echter veel banen verloren. Sinds 1995 zijn er veel banen bijgekomen in de dienstverlenende sector. Zorg is tegenwoordig de grootste bedrijfstak. Dit meldt CBS.

In de industrie, de bouwnijverheid en de landbouw en visserij gingen juist banen verloren. Twintig jaar geleden was de handel de bedrijfstak met de meeste banen, gevolgd door de zakelijke dienstverlening en de zorg. Tegenwoordig is de zorg de grootste bedrijfstak, na een aanwas van 581 duizend banen sinds 1995. Dat is een toename met 59 procent. Ook in de uitzendbranche (plus 335 duizend) en de zakelijke dienstverlening (315 duizend) nam het aantal banen fors toe.

Sinds de economische crisis zit de groei vooral in de banen van zelfstandigen. Er kwamen in die periode (na 2008) 242 duizend van deze banen bij, terwijl het aantal werknemersbanen in die tijd is geslonken met 146 duizend. In 2015 was de verhouding 79 procent werknemersbanen tegen 21 procent banen van zelfstandigen. Twintig jaar geleden was dat ook zo. In de tussenliggende jaren liep het aandeel zelfstandigenbanen terug tot 18 procent in 2003.


©Nationale Zorggids