Normal_man_vrouw_werk_baan_emancipatie346

Vrouwen hebben meer last van de toenemende flexibilisering op de werkvloer. Dat blijkt uit de Gewoon Goed Werk Meter van de FNV, waar in het kader van internationale vrouwendag op 8 maart speciaal aandacht is besteed aan de werkbeleving van vrouwen. Bijna 40 procent van de vrouwen met een onzeker contract geeft aan dat hun inkomen niet voldoende is voor levensonderhoud en bijna 60 procent maakt zich zorgen over de toekomst van hun baan. Dit meldt FNV.

Vrouwen die in de zorg werken (41 procent) geven vaker aan dat er geen rekening wordt gehouden met de combinatie werk-privé dan mannen die in zorg werken (33 procent). Van alle vrouwen die meewerkten aan het onderzoek heeft 62 procent doorgewerkt terwijl zij ziek was. Van de mannen was dat 42 procent. Bij de zorgwerkneemsters was dit aantal zelfs 66 procent tegen 55 procent van de mannen in de zorg. Passchier: “Een mogelijke verklaring kan zijn dat ze geen ziekteverlof kregen van hun werkgever. Daarnaast weten we ook dat zorgwerknemers een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben richting hun cliënten en hun eigen welzijn op de tweede plaats zetten.” 

Daarnaast geldt voor alle werkende vrouwen dat zij minder snel verlof krijgen in het geval van ziekte of problemen in de privésfeer dan mannen. Ook werken vrouwen vaker door als ze zelf ziek zijn. Hierbij geldt eveneens dat de groep vrouwen met een onzeker contract er nog meer last van heeft dan vrouwen met een vast contract. “Het is opvallend dat het voor vrouwen moeilijker is om vrij te krijgen dan mannen in het geval een gezinslid ziek is of in de problemen zit”, zegt Catelene Passchier, vicevoorzitter FNV. “Vrouwen nemen immers nog steeds het grootste deel van de zorgtaken op zich. Deze cijfers laten ook zien dat het vooroordeel dus niet klopt dat flexwerkende vrouwen dit beter kunnen combineren met zorgtaken.”

De bestaansonzekerheid van vrouwen met een onzeker contract is groot. Maar liefst 38 procent geeft aan dat het inkomen niet voldoende is voor levensonderhoud in vergelijking met vrouwen met een vast contract (24 procent). Daarnaast geven vrouwen met een onzeker contract vaker aan zich zorgen te maken over de toekomst van hun baan (59 procent) in vergelijking met vrouwen met een vast contract (48 procent). “Deze resultaten geven weer eens aan dat er snel een einde moet komen aan de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt. Vrouwen hebben er nog meer last van dan mannen. De FNV strijdt elke dag voor meer echte banen”, concludeert Passchier.   

©Nationale Zorggids