Normal_nurse-with-donor-blood-2022-02-02-03-57-47-utc__1_

Maandenlang praten over een nieuwe cao en een petitie om de werkgever wakker te schudden hebben niets opgeleverd. Daarom hebben vakbonden FNV en CNV vandaag een ultimatum gestuurd aan Sanquin. De werkgever heeft tot vrijdag 16 juni, 12.00 uur de tijd om te reageren, anders zijn acties niet uitgesloten. Dit meldt FNV. 

Joris den Ouden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Onze leden hebben ook het tweede eindbod van hun werkgever, Sanquin, afgewezen. Terug naar de onderhandelingstafel, zoals we op 1 juni nog hebben gedaan, is nu uitgesloten."

Eisen

  • Een cao met een looptijd van 1 januari tot en met 31 december 2023
  • Automatische prijscompensatie van de lonen met ingang van 1 januari 2023 als compensatie voor de gestegen kosten van levensonderhoud. Voor de looptijd van deze cao betekent dit 14,3 procent loon erbij
  • Een salarisverhoging van 100 euro bruto per maand voor alle werknemers bovenop de 14,3 procent Hierdoor gaan de werknemers in de laagste salarisklassen er meer op vooruit
  • Elke werknemer verdient minimaal 14 euro bruto per uur
  • Het recht op onbereikbaarheid buiten werktijd en een verbod op gebroken diensten
Ook willen vakbonden samen met de werkgever onderzoeken of werknemers eerder kunnen stoppen met werken tegen financieel aantrekkelijke voorwaarden (RVU-regeling).

Boosheid

Het is al langere tijd onrustig onder het personeel en de boosheid over het uitblijven van een fatsoenlijke cao werd steeds groter. Eind mei verschenen er al spandoeken op diverse locaties met de tekst ‘wij p(r)ikken het niet meer’. Karel Nugteren, onderhandelaar CNV Zorg & Welzijn: "De boosheid zit diep en de actiebereidheid is groot."

Geen verbetering

Volgens de vakbonden goochelt de werkgever vooral met percentages en is er met het tweede eindbod van Sanquin niet veel verbeterd voor de werknemers. De looptijd wordt twee keer zo lang, maar het salaris wordt niet evenredig verhoogd. Den Ouden: "Maximaal 13 procent over twee jaar is voor onze leden nog steeds onacceptabel."
 
Door: Nationale Zorggids