Normal_winnaars-guptaward

In operatiekamers wordt veel materiaal weggegooid, soms tot wel 27 kilogram per operatie. Een significant gedeelte daarvan is in veel gevallen niet eens gebruikt of nodig geweest. Dat moet en kan anders, vinden arts-onderzoeker Roos Bleckman en masterstudent geneeskunde en filosofie Lukas Radema. Samen bedachten zij het zogenoemde Afval-Akkoord waarmee ze het OK-afval in het UMCG met 50 procent willen verminderen. Dit meldt het UMCG.

"Veel collega’s willen wel verduurzamen, maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken", begint Roos. "Ze zijn vaak gewend aan oude afspraken en regels die werkwijzen voorschrijven die bijvoorbeeld achterhaald zijn of juist efficiënter kunnen." Samen met Schelto Kruijff (oncologisch chirurg), Annemarie Leliveld (uroloog) en Femke van der Zant (PhD- en geneeskundestudent) bedachten Roos en Lukas een stappenplan dat daarop inspringt. Lukas: "Ons doel is om OK-assistenten en chirurgen met elkaar om tafel te laten zitten. Het stappenplan moet hen helpen om de hoofdpunten van verouderde operatieprotocollen te doorlopen, heroverwegen en zo te verduurzamen." 

Groene projecten

Continu werken aan een duurzamer UMCG is voor Roos en haar collega’s niets nieuws; eerder wonnen ze als OK Green Team de Duurzaamheidsprijs van het UMCG. In 2021 bedachten zij een plan om het gebruik van celstofmatjes op de OK te verduurzamen en verminderen. "Sinds het winnen van die prijs zijn we nog meer bezig met duurzaamheid. Onze “commissie van duurzame innovatie” is hechter en enthousiaster geworden en dat werkt heel aanstekelijk. Bezig zijn met duurzaamheid is echt een uit de hand gelopen hobby geworden", lacht Roos. Inmiddels zijn er 36 Green Teams in het UMCG actief. In zo’n team streven medewerkers op hun eigen afdeling een duurzamere manier van werken na. 

Kant-en-klaar

Een eerste pilot in het UMCG bleek al snel en effectief afvalvermindering te realiseren, weet Lukas. Op adviesbureau Gupta Strategists maakt het plan van Roos, Lukas en hun collega’s ook indruk; het Afval-Akkoord komt in de GuptAward wedstrijd als het meest innovatieve idee ter verduurzaming van de zorgsector uit de bus. Roos en Lukas winnen daarmee 40 uur advies van Gupta Strategist om hun Afval-Akkoord daadwerkelijk vorm te geven. Roos: "Superfijn dat we daar nu hulp bij krijgen, want we doen het allemaal ook maar gewoon naast ons werk. Het is ook best tijdrovend, het ontwikkelen van zo’n stappenplan. Nu kunnen we het plan zo maken dat hij straks echt kant-en-klaar is en teams in andere ziekenhuizen er ook mee aan de slag kunnen."
 
Verwacht wordt dat het Afval-Akkoord na de zomer klaar is.
 
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: UMCG