Normal_pexels-karolina-grabowska-4046950

Afgelopen week kregen de bestuurders van onder andere Zorgbalans, Sint Jacob en Kennemerhart de griepprik. Hiermee willen ze hun collega’s in de zorg motiveren zich ook te laten vaccineren. Dit ter bescherming van hun kwetsbare cliënten, hun zorgcollega’s én henzelf. De zorgorganisaties bieden de griepprik gratis aan hun medewerkers en vrijwilligers aan. Dit meldt Zorgbalans.

Iedereen kan griep of corona krijgen en het virus doorgeven aan anderen. Als je in de zorg werkt, is het daarom extra belangrijk om je te laten vaccineren. Zorgmedewerkers komen immers veel in (nauw) contact met anderen en hebben daardoor meer kans om met het griep- of coronavirus besmet te raken en het over te dragen aan kwetsbare cliënten. Hierdoor kunnen mensen met diabetes, long- of hartziekten of een algehele verslechterde weerstand een longontsteking krijgen, of in het ergste geval zelfs overlijden. Door een vaccinatie is de kans op het krijgen van de griep of corona veel kleiner. Net als door andere preventieve maatregelen zoals goede handhygiëne.
 
Daarom roepen de bestuurders van de genoemde organisaties net als het Spaarne Gasthuis en het Rode Kruis Ziekenhuis alle zorgmedewerkers op zich te beschermen tegen het griepvirus en bieden zij in oktober en november op hun verschillende zorglocaties een gratis griepvaccinatie aan hun medewerkers en vrijwilligers aan. De vaccinatie voor de corona herhaalprik verloopt via de GGD.

Bescherming

De jaarlijkse griepvaccinatie beschermt tegen de meeste griepvirussen. Elk jaar heersen er andere virusvarianten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert elk jaar opnieuw over de samenstelling van de griepprik. Het is dus nodig jaarlijks een nieuwe vaccinatie te halen.
 
Om cliënten in zorginstellingen goed te beschermen is het niet voldoende alleen hen te vaccineren. Bij ouderen biedt de vaccinatie vaak minder goede bescherming als gevolg van de hogere leeftijd. Ook kan het griepvirus overgedragen worden door iemand die zelf (nog) geen klachten heeft (Bron: GGD). Dat onderstreept het belang van een hoge vaccinatiegraad.

Campagne

Mensen die een griepprik krijgen, beschermen niet alleen zichzelf, hun cliënten en collega’s, maar ook hun familieleden. Zeker wanneer zij jonge kinderen hebben of iemand in de familie die tot de risicogroep behoort. Met het halen van de griepprik is niet uitgesloten dat iemand ziek wordt, wel is aangetoond dat de kans om griep te krijgen wordt verkleind. De griep verloopt dan milder en de kans op complicaties, zoals een longontsteking, is kleiner.
 
Door gezamenlijk alle zorgmedewerkers op te roepen de griepprik te halen, o.a. met promotiemateriaal zoals filmpjes, posters en voorlichting, hopen de zorgorganisaties in de regio Kennemerland de vaccinatiegraad onder hun medewerkers flink te verhogen. Carolien Koning, bestuurder van Kennemerhart: "Juist nu de ouderenzorg onder druk staat vanwege financiële en personeelstekorten en onze cliënten steeds ouder en kwetsbaarder worden, is het ontzettend belangrijk dat we samen, ook regionaal, ervoor zorgen dat infecties buiten de deur blijven. Dat geldt voor de griep, maar ook voor andere virussen zoals corona. Dit jaar hopen we dat er zoveel mogelijk zorgmedewerkers, vrijwilligers en cliënten zich aanmelden voor de gratis griepprik. Ik heb de prik al gekregen."

Boosterprik

Naast het halen van de griepprik, wordt ook het belang van de corona herhaalprik onder de aandacht gebracht bij de zorgmedewerkers. De klachten van beide virussen lijken in eerste instantie op elkaar, maar de vaccinaties zijn verschillend. De coronavaccinatie wordt aangeboden door de GGD en zestig-plussers en zorgmedewerkers kunnen hiervoor een afspraak inplannen via planjeprik.nl.
 
Het is veilig om beide vaccinaties vlak na elkaar of zelfs tegelijkertijd te nemen zegt het RIVM.
 
Door: Nationale Zorggids