Maximaal beroepsverbod voor zorgverlener die Zairo in te heet bad zette

De zorgverlener die een meervoudig beperkte jongen in een te heet bad zette, heeft een taakstraf, voorwaardelijke celstraf en maximaal beroepsverbod opgelegd gekregen. De 14-jarige Zairo liep op 52 procent van zijn lichaam ernstige brandwonden op en kwam twee dagen later te overlijden. De zorgverlener zou nooit de watertemperatuur hebben gecontroleerd en ging er simpelweg vanuit de het niet te heet was omdat de jongen eerst een tijdje bleef zitten. Dit meldt de Telegraaf.

Volgens de rechtbank is de man schuldig aan de dood van de jongen. Hij kon niet praten en was volledig afhankelijk van de mensen om hem heen. Nadat de zorgverlener zag dat de huid van Zairo rood kleurde, liet hij het bad leeglopen en opnieuw vollopen met lauw water. Toen de vellen van de benen van de jongen eraf begonnen te komen, werd hij op bed gelegd. De pleegmoeder werd gebeld en zij zag meteen hoe ernstig verbrand Zairo was. Daarop werden direct de hulpdiensten ingeschakeld.

Maximaal beroepsverbod gerechtvaardigd

De 63-jarige verpleegkundige had de brandwonden niet goed gekoeld. En zelfs voorafgaand aan het incident had de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de man al in het vizier. Hij moest trainingen in noodsituaties volgen, maar sloeg de adviezen van de inspectie in de wind. Daarom acht de rechtbank het ook gerechtvaardigd om de man het maximale beroepsverbod op te leggen. Daarnaast moet hij een taakstraf van 180 uur uitvoeren en moet hij twee maanden voorwaardelijk de cel in. De schadevergoeding bedraagt 80.000 euro.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky