Vereniging van zorgbestuurders eist openbaarheid declaraties

NVZD, beroepsvereniging voor bestuurders in de zorg, roept ziekenhuizen op om te voldoen aan de Governancecode Zorg, waarin zorgbestuurders de verantwoordelijkheid hebben om hun declaraties openbaar te maken. Deze oproep doet de NVZD samen met de NVTZ, de vereniging voor zorgtoezichthouders, omdat 90 procent van de bestuurders niet transparant is over de onkosten en een klein deel van de toezichthouders hierop toeziet. Dit meldt Skipr. 

In 2017 zijn in de Governancecode Zorg afspraken gemaakt over het inzichtelijk maken van declaraties en het onkostenbeleid van zorgbestuurders. Er wordt hierbij uitgegaan van zelfregulering en er is dus geen wettelijke verplichting. Ziekenhuizen leven de code vaak niet na. Slechts zeven ziekenhuizen voldoen aan alle afspraken.

Voldoen aan Governancecode Zorg

De NVZD heeft ziekenhuisbestuurders een brief gestuurd waarin ze worden aangespoord tot actie. “We hebben een governancecode waarvan een model onkostenbeleid deel uitmaakt. Iedereen die lid is van de NVTZ en NVZD moet voldoen aan deze code”, zeggen beide verenigingen die willen dat alle leden met elkaar in gesprek gaan over de verantwoording van onkosten bij bestuurders.

De verenigingen dringen niet aan op het met terugwerkende kracht openbaar maken van uitgaven, mede omdat veel zorgbestuurders in de tussentijd een andere functie hebben aangenomen. Desondanks zou dat niet geheel onuitvoerbaar zijn, omdat zorgorganisaties hun declaratiegegevens vijf jaar lang moeten bewaren. Liever heeft de NVZD dat het in de toekomst beter gaat en dat gegevens over 2023 zo snel mogelijk, maar niet later dan mei, online komen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky