Unieke aanpak zorgopleiding Zonnehuisgroep Amstelland werpt vruchten af

Zonnehuisgroep Amstelland kampt net als de rest van de ouderenzorg met flinke personeelstekorten. Om dit probleem snel te kunnen oplossen, is de instelling een opleiding gestart in samenwerking met het ROC Nova College. Terwijl de zorgstudenten aan de slag zijn bij Zonnehuisgroep Amstelland, kunnen ze hun mbo-certificaat van het ROC Nova College behalen. Dit meldt Skipr. 

De opleiding bestaat sinds 2 jaar en is een combinatie van leren en werken. Potentiële werknemers doe op zoek zijn naar een baan, maar geen voltijdsstudie kunnen volgen kunnen hier terecht. Zij hoeven niet eerste de hele opleiding af te ronden voordat ze aan de slag kunnen. De eerste zes maanden moeten onervaren studenten een basiscertificaat helpende junior behalen om op de werkvloer te mogen staan.

Strenge eisen

Zonnehuisgroep Amstelland merkte moeilijk potentiële werknemers aan te trekken vanwege de strenge eisen die aan ze werden gesteld, zoals een taaleis en het maken van een instaptoets. De eerste lichting studenten moet het mbo-certificaat nog ontvangst nemen, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. De uitval is laag, de klassen zitten vol en er is zelfs een wachtlijst. Studenten kunnen stoppen als ze helpende zorg en welzijn zijn, maar kunnen ook doorstuderen voor verzorgende IG of verpleegkundige.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky