Aanranding of onschuldige uiting van dankbaarheid richting zorgmedewerker?

Een bejaarde man uit Arnhem staat terecht voor het ongewenst aanraken van een zorgmedewerkster. De vraag die centraal staat: heeft hij haar aangerand of ging het simpelweg om uitingen van dankbaarheid? Dit meldt de Gelderlander. 

Dat de 77-jarige man haar vastpakte en kuste, vond de zorgverleenster in de eerste instantie opvallend. Maar later ging ze ervanuit dat hij haar dankbaar was voor de zorg aan zijn vrouw en dochter met een beperking. De medewerkster veranderde echter van gedachten toen hij haar kuste én bij haar borsten greep. Volgens de man heeft hij niks verkeerd gedaan en zag hij de vrouw als een dochter.

Aangifte

Ook heeft hij geen idee dat zij boos was. In de aangifte staat dat zij na een tweede aanraking boos werd, maar daar kan de man zich niets van herinneren. De zorgmedewerkster wel: zij is in de war, praat erover met een collega en maakt een melding. Desondanks komt ze een paar dagen later weer bij de vrouw van de man en zijn dochter langs. Hij lijkt op dat moment niet in de woning te zijn, maar eenmaal in de badkamer staat de man ineens achter haar. “Ik draaide me om. Hij pakte me beet, deed mijn mondkapje naar beneden, zoende me op mijn mond en kneep in mijn borst.”

Kwetsbaar

De man woont inmiddels niet meer samen met zijn partner en dochter. Beiden wonen in een zorginstelling en hij in een Twentse voorziening. Volgens zijn advocate is er onvoldoende bewijs en vrijspraak gerechtvaardigd. De officier van justitie denkt daar anders over en gelooft de zorgmedewerkster. Ook blijkt de man andere vrouwen te hebben lastiggevallen door dichtbij ze te staan, snoepjes uit te delen en in borstzakken te stoppen. Het OM erkent dat de man ouder en kwetsbaar is en daarom is enkel een voorwaardelijke celstraf van 3 weken op zijn plaats, met een proeftijd van 3 jaar.

Over twee weken volgt de uitspraak door de rechtbank.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky